Personal | Minimaliseren

Steeds vaker lees ik iets over de terugkeer van eenvoud, het weg doen van spullen, simpeler en kleiner leven; downsizen. Een quote in de Flow trok mijn volledige aandacht, “Te veel mensen geven geld uit dat ze niet hebben om spullen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen”. BAM, in your face! Wel in die van mij in ieder geval. Ookal kan ik me niet direct vinden in het ‘indruk maken op mensen die ik niet mag’, alsnog voel ik me aangesproken door deze tekst.

Toen ik vroeger een klein meisje was droomde ik over een groot huis. Het liefst vrijstaand met stallen en paarden. En een grote keuken, met kookeiland en een badkamer met badkuip. Toen ik 23 jaar was kwam ik terug vanuit het kamertje in Leeuwarden en meldde me aan voor een appartementje in Almelo. Zo’n droomhuis zou het nooit worden, maar een eigen dak boven mijn hoofd was dan ook belangrijker. Al mijn vriendinnen woonden al samen, daardoor had ik heel wat kluservaring op gedaan, maar was ik ook heel wat ideeën rijker.

Als full-time student en part-time bedieningsmedewerker heb ik het niet altijd zo breed. Toen ik een appartementje gevonden had zocht ik meubels via marktplaats, in de opruiming, of maakte ze zelf. En ik maakte er bijna een sport van om te klussen met weinig geld. En met succes, ik zou het zo weer over doen.

20140414-225810.jpg

Toen ik uit mijn kamertje aan verhuizen was besefte ik me pas hoeveel spullen ik had. De kamer in Leeuwarden was maar 18 m2, en bomvol. De grote stationwagon en aanhanger van papa kwamen goed gevuld terug in Twente. Veel van die spullen heb ik daarna direct weggegeven of verkocht.
Ik ben niet materialistisch. In tegenstelling tot mijn vriend, die best wel waarde hecht aan goede apparatuur en veel geld uitgeeft aan zijn hobby’s basgitaar spelen en karpervissen. De meest waardevolle spullen die ik bezit zijn een eigen gemaakte archiefkast (en inhoud; fotoalbums enz), laptop en een aantal boeken. Toch geef ik vaak geld uit aan ‘kleine dingen’. Dit zijn bijvoorbeeld notitieboekjes (alle soorten en maten, ik spaar ze), Flow Magazines, boeken, Mi moneda munten, posters/kaarten/papier/frutsels, rustieke kaarsen en leuke andere decoratie in huis.
Sinds kort ben ik kritischer naar spullen gaan kijken: wat is overbodig? Die vraag is best confronterend. Het aantal frutsels is daardoor al flink gekrompen.
Door het lezen van Mindfulness boeken, de Flow en SoChicken heb ik heel andere inzichten gekregen. Ik hoef later geen groot huis meer. Sterker nog; ik wil het liefst in een klein en compact huis wonen. En de vaste kosten laag houden. Zodat er meer ruimte en geld is voor de tuin, liefde, reizen; belevenissen.

Waar ik nu als een enthousiasteling mee ben begonnen is spullen weg doen. En zo verschijnt de één na de andere advertentie op marktplaats. Mijn kledingkast, de schuur en een hoop planken en kasten gaan kritisch onder de loep. Mijn ouders zijn wat sceptisch. “Wat nou als je het een keer nodig hebt?” vraagt mijn moeder me dan. Die vraag stel ik mezelf ook voordat iets weg gaat. En het verbaasd me verschrikkelijk hoeveel overbodige spullen ik heb!

20140414-225710.jpg

Om terug te komen op de quote uit Flow, wil ik mezelf leren minder geld uit te geven. Geen overbodige spullen meer. Opgeruimd, georganiseerd, schoon. Het huis laten kloppen met je hoofd; je huis weerspiegeld immers je persoonlijkheid.
Minder spullen betekent meer tijd voor jezelf en de mensen om je heen. En minimaliseren kun je leren. Nu ben ik al een eind op weg, en ik kan het iedereen aanraden :)

 

xx Sabine

Advertenties

Een gedachte over “Personal | Minimaliseren

  1. Mooie post, Sabine! Ik kan me er helemaal in vinden! Als kind van een alleenstaande moeder heb ik al op jonge leeftijd geleerd hoe ik het maximale uit mijn mini-beetje geld kan halen. En dat doe ik nog steeds! Ik heb een klein (en daarom betaalbaar) huis dat we zelf opknappen, en vind het heerlijk om rond te struinen naar mooie spullen die binnen ons budget passen. Zo houden we meer geld over voor andere dingen, zoals een weekendje weg of een concert. Materialistisch zijn mijn vriend en ik beide niet, maar teveel spullen hebben we wel! Ik heb vooral heel erg veel boeken, die ik langzaam aan het weggeven en verkopen ben. Alleen de boeken die echt indruk hebben gemaakt of me om andere redenen dierbaar zijn mogen blijven. Veel spullen hebben maakt niet gelukkig. Het is lastig als je wil verhuizen, geeft rommel en kost geld. Nadenken voordat je iets koopt scheelt niet alleen geld, maar ook rotzooi. Ik ben het helemaal met je eens! :D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s